Get a site

10 adevăruri științifice care te vor face să pui tot ce știi la îndoială

Atenție, nu totul este ceea ce pare a fi! După ce vei citi aceste "facts", s-ar putea să nu mai crezi tot ce ți se spune.


    Atenție, nu totul este ceea ce pare a fi! După ce vei citi aceste “facts”, s-ar putea să nu mai crezi tot ce ți se spune.

      1.Zilele erau mai scurte cu multe milioane de ani în urmă.

Rotația planetei noastre încetinește din ce în ce mai mult din cauza unui proces greu de înțeles numit “accelerație mareică”. Mai pe scurt, din cauza lunii, zilele devin mai lungi. De exemplu, acum 350 de milioane de ani,probabil că erau 385 de zile pe an,asta însemnând că fiecare zi dura mai puțin de 23 de ore.

      2.La un moment dat, Marea Mediterană a fost secată aproape complet.

mediterraneannasa

Geologii sunt de părere că acest eveniment, petrecut acum aproximativ 5,5 milioane de ani, a fost cauzat de mișcări tectonice care au intrerupt comunicarea mării cu Oceanul Atlantic. După sute de mii de ani, marea a dispărut din cauza evaporării apei. Mai târziu, Strâmtoarea lui Gibraltar a fost redeschisă, astfel reumplându-se bazinul mării brusc, în urma unei prăbușiri de teren la nivelul istmului care unea Africa de Europa.

      3.Atmosfera din jurul Soarelui este cu mult mai fierbinte decât suprafața acestuia.

enhanced-7495-1434998443-4

Atmosfera nevăzută a Soarelui este numită “Coroana”.În realitate, aceasta este de 600 de ori mai fierbinte decât suprafața Soarelui. Știința incă nu a găsit o metodă de a explica acest fenomen.

      4.Pământul îsi împarte orbita cu prietenul său asteroidul.

edit-11264-1434996871-24

Acest asteroid cu diametrul de aproximativ 330 de metri este numit “2010 TK7” si este un însoțitor permanent al planetei noastre.Pământul il urmăreste în drumul său în jurul Soarelui.Obiectele care sunt prezente în orbitele unor obiecte mai mari se numesc toriene. Până acum, 2010 TK7 este singurul troian al Pământului.

      5.Multe portocale trebuiesc “dezverzite” pentru a-si căpăta culoarea lor distinctivă portocalie.

enhanced-30425-1435086164-29

În ciuda faptului că sunt perfect coapte si gata de mâncat, multe portocale crescute în regiunile ecuatoriale rămân verzi chiar si după ce sunt culese. Din acest motiv, portocalele sunt expuse la gaz etilic pentru a-si pierde culoarea verzuie de pe coajă, prin distrugerea clorofilei.

      6.Rusia este mai mare decât Pluto.

edit-3685-1435086327-4

Când vine vorba de suprafată, Rusia ocupă 6,6 milioane de metri pătrați, în timp ce Pluto ocupă doar 6,4 milioane de metri pătrați.

      7.Cea mai înaltă stâncă din sistemul solar este pe minuscula insulă a planetei Uranus, cunoscută sub numele de Miranda.

Pe Miranda se află o stâncă numită “Verona Rupes”, despre care se crede că este de 10 ori mai adâncă decât Marele Canion. Din cauza gravitației reduse a Mirandei si a înălimii stâncii,ar dura aproape 12 minute să ajungi la sol dacă ai sări de pe aceasta.Este incă neclar de ce un obiect așa de mic are o suprafață atât de neregulată.

      8.A existat un timp în care libelulele de mărimea pescărușilor terorizau Pământul.edit-22616-1435014249-4

Acești “băieți răi” erau numiți Meganeura si erau inrudiți cu libelulele din ziua de azi. Libelulele Meganeura au trăit acum aproape 300 de milioane de ani si considerau pradă orice insectă mai mica decât ele. Cum și de ce niște insecte atat de mari se putea dezvolta pe vremea aceea este încă o întrebare fără răspuns.

      9.Toate planetele din Sistemul Solar ar putea, teoretic, să încapă în spațiul dintre Pământ și Lună.enhanced-16439-1435084675-7

Distanța aproximativă dintre Pământ și Lună este de 239.200 mile.Distanța totală acoperită de diametrul tuturor planetelor așezate una lângă cealaltă este de 233.865 mile. A rămas ceva spațiu!

      10.Un întreg sistem din corpul uman a fost descoperit datorită ierbii.

enhanced-31614-1435016859-11

Acesta se numește sistemul endocanabinoid, și este în creierul tău. Pur și simplu se întâmplă că acele chimicale țintesc în mod exclusiv acest sistem. De fapt, a fost înțelegerea noastră asupra acestor chimicale pe bază de plante care au dus la descoperirea acestui sistem în anii 90′. Sistemul acesta are un rol important când vine vorba de durere, învățat, apetit si multe alte lucruri.

 

Comentarii

comentarii

Comments 0

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

10 adevăruri științifice care te vor face să pui tot ce știi la îndoială

Autentificare

Don't have an account?
Inregistrare

reseteaza parola

Inregistrare

Captcha!
Choose A Format
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format